DGS Kursları Ne Zaman Başlıyor
DGS dikey geçiş sınavı ön lisans öğrencilerinin 4 yıllık lisans eğitimine geçiş yapmaları için düzenlenen sınav türüdür. DGS, ÖSYM tarafından her yıl yapılmaktadır. Dikey geçiş sınavı için adaylar aylar öncesinde çalışmalara başlamaktadır. DGS' ye başvuru için ön lisans mezunu veya ön lisans programının ikinci sınıfında olup staj dışında başka bir engeli bulunmayan kişiler katılabilir. Bu seneki dikey geçiş sınav tarihi belli olmuştur. DGS, 5 Temmuz 2020 tarihinde gerçekleştirilecektir. Dikey geçiş sınavına başvurular 13 -21 Mayıs 2020 tarihi arasında yapılacaktır. Geç başvuru tarihi ise 2 Haziran 2020 olarak açıklanmıştır. DGS sonuçlarının 29 Temmuz 2020 tarihinde açıklanacağı bilgisi verilmiştir.
Lisans Dersleri
DGS sınavı ile 4 yıllık lisans eğitimine geçiş yapan öğrencilerin hangi dersleri alacağı ve kaçıncı sınıftan başlayacağı kayıt yaptırdığı üniversite tarafından belirlenmektedir. DGS sonrası tercih yapmaya hak kazanan öğrenciler kendi bölümleri dışında başka bir bölüm/alanda tercih etme hakları bulunmamaktadır. Lisans eğitim görmeye hak kazanan öğrenciler DGS kılavuzunda yer alanında yer alan kendi bölümleri ile ilgili tercih yapabilir. Toplam 30 tercih hakları bulunmaktadır. Bu 30 tercih hakkında hepsini kullanmak zorunda değildir.
DGS Puanı Hesaplama
DGS ile öğrencilere 60 matematik ve 60 Türkçe sorusundan oluşan toplam 120 soru sorulmaktadır. Bu sınavda öğrencilerin mezun oldukları programa göre değil lisans öğrenimdeki başarılarında etkili olan sayısal ve sözel içerikli sorular sorulmaktadır. ÖBP yani ön lisans başarı puanı ile adayın mezun olduğu ön lisans programındaki not ortalaması birleştirilerek yerleştirme puanı belirlenir. Dikey geçiş sınavında 120 soru 2 saat 30 dakika verilmektedir. ÖSYM tarafından yapılan DGS ile 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir. DGS puanın hesaplanabilmesi için Türkçe ve matematik derslerinden en az birer netinizin bulunması gerekmektedir.