ALES Puan Hesaplama
ALES puan hesaplama işlemleri, ÖSYM sayısal verilerini dikkate alarak yaklaşık değerler üzerinden yapabilirsiniz. Yeni sisteme göre sorulan ALES soruları, 50 sözel ve 50 sayısal sorulardan oluşmakta ve toplam 100 sorudan meydana gelmektedir. Yeni sisteme göre bu sınavdan alabileceğiniz en üst puan, 100 tam puan şeklindedir.
ALES Puan Hesaplama Nasıl Yapılır?
Yeni sisteme göre ALES sınavlarının toplamda 100 sorudan oluştuğunu söylemiştik. Bu sınavda puan hesaplaması yaparken, her 4 yanlışın 1 doğruyu götürdüğünü unutmayın. Her soru, kendi arasında eşit puanlara sahiptir. Yani hiçbir sorunun diğer bir soruya göre puan bakımından herhangi bir önemi bulunmamaktadır.
ALES puan hesaplama işlemlerinizi, web sitemiz üzerindeki hesaplama aracından rahatlıkla yapabilirsiniz. İlgili alanları doldurmanız halinde, araç puanınızı yaklaşık değerler üzerinden otomatik olarak hesaplayacaktır.
ALES Sınavları Ne Zaman Yapılır?
ALES sınavları, yılda iki defa ilkbahar ve Sonbahar mevsimlerinde yapılmaktadır. Bunun dışında ise e-ALES adıyla, internet üzerinde de ALES sınavı yapılmaktadır. e-ALES sınavlarının yılda kaç kez yapılacağı, ÖSYM imkanlarına göre farklılık gösterdiği için herhangi bir açıklama olmadan net bir bilgi vermek doğru olmayacaktır.
ALES Geçerlilik Süresi
Bilindiği üzere eski sistem ALES geçerlilik süresi 3 yıl ile sınırlıydı. Yeni sistem ALES ise, 5 yıl geçerlilik süresine sahiptir.
ALES Nedir?
ALES nedir? Sorusunun cevabı web sitemizi ziyaret eden birçok kişi tarafında biliniyor olsa da, bu sınavlar hakkında bilgi sahibi olmayanlar için kısa bir açıklama yapmak faydalı olacaktır.
ALES açılımı, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’dır. Kısaltılmış şekliyle ALES olarak bilinir. Eğitim öğretim planlamacısı, çevirici, araştırma görevlisi, yükseköğretim kurumları için öğretim görevlisi gibi farklı alanlarda çalışma yapacak adayların girmesi gereken bir sınavdır. Bunun yanında, tüm doktora başvuruları için de ALES sınavlarına girilmelidir.